LIKE US? SPREAD THE WORD

Sedința informală a membrilor aleși ai Consiliului Director din 21.04.2021

Miercuri, 21 aprilie 2021, a avut loc ședința informală a membrilor aleși ai Consiliului Director al Federației Române de Volei. Iată subiectele discutate.

1. Informare privind activitatea Federației de la ultima întâlnire informală, care a avut loc la începutul lunii martie.

2. Stadiul pregătirii naționalelor U16 (f) și U17 (m) în vederea participării în faza a doua a preliminariilor Campionatelor Europene.

Naționala feminină U16 a României se află din 11 aprilie în cantonament la București. Echipa României va întâlni în zilele de 7 și 8 mai, la Zadar, formațiile Germaniei și Croației, în Grupa C a fazei a doua a calificărilor pentru Campionatul European.

Naționala masculină U17 a României se află din 10 aprilie în pregătire la Zalău. La data de 28 aprilie, reprezentantiva noastră va ajunge la Ploiești, localitate unde, în perioada 7-9 mai, va participa la meciurile Grupei C, din faza a doua a calificărilor pentru Campionatul European. Adversarele României vor fi, în ordine, Estonia, Israel și Rusia.

3. Prezentare privind componența loturilor și a programului de pregătire al naționalelor de seniori și de senioare ale României.

Naționala masculină de seniori va participa în lunile mai-iunie în preliminariile Campionatului European 2021 și în Golden League. Echipa s-a reunit marți, 20 aprilie, la Ploiești, urmând ca pe 23 aprilie să plece în Grecia, pentru o serie de trei meciuri de pregătire cu naționala țării gazdă, partide programate în zilele de 24, 25 și 26 aprilie. O zi mai târziu se va reveni la Ploiești, unde se va pregăti startul în preliminariile Europene, competiție care are turneul final în luna septembrie.

România face parte din grupa preliminară E, alături de Albania, Elveția și Slovacia. Sistemul de calificare presupune disputarea a două turnee, primul fiind programat la Nitra (Slovacia) în perioada 6-8 mai, iar cel de-al doilea la Ploiești, între 14 și 16 mai.

Apoi, echipa noastră va participa la Golden League, care programează două turnee. Primul va avea loc în Olanda (28-30 mai), iar al doilea în Ucraina (4-6 iunie). Adversarele României vor fi Olanda, Ucraina și Slovacia.

Naționala feminină de senioare va intra în cantonament la Cluj-Napoca, începând din 26 aprilie. Calificată direct la turneul final al Campionatului European, România va participa în acestă primăvară doar la Golden League, după care, în august, se va alinia la startul Campionatului European. Primul turneu din Golden League va avea loc la Cluj-Napoca (28-30 mai), iar cel de-al doilea în Franța (4-6 iunie). Adversarele echipei noastre vor fi Franța, Azerbaidjan și Spania.

Principalul obiectiv al naționalei României în acest an îl reprezintă participarea la Campionatul European care va fi organizat și la Cluj, în perioada 18-25 august. Adversarele echipei noastre vor fi desemnate în luna mai.

4. Propunerea referitoare la stabilirea numărului de jucători români din cadrul unei echipe de Divizia A1.

În cadrul ședinței informale a membrilor aleși ai Consiliului Director al Federației Române de Volei s-a stabilit schimbarea regulii străinilor din Divizia A1, atât la masculin, cât și la feminin. Astfel, dacă până acum echipele puteau folosi un număr nelimitat de străini în timpul unui meci, din campionatul 2021/ 2022 formațiile din prima ligă vor fi obligate să joace având în permanență pe teren doi jucători români indiferent de vârstă. Pentru mai multă claritate, s-a specificat că această regulă se aplică celor 6 jucători trecuți pe foaie (doi centri, două extreme, un coordonator și un universal), liberoul nefiind contabilizat.

Decizia Consiliului Director de a se juca în Divizia A1 având în permanență doi români în teren de fiecare parte a fileului a venit în urma analizei Colegiului Central de Antrenori, care a înaintat două propuneri în acest sens. Prima a fost cea votată, iar cea de-a doua ar fi impus obligativitatea ca în timpul unui meci fiecare echipă să folosească permanent în teren doi jucători români, dar unul dintre ei să fie Under 23.

5. Propunere – sistem de desfășurare Divizia A1 și Cupa României

În aceeași ședință s-a stabilit ca în Divizia A1 să se revină la campionatul cu etape săptămânale, care fuseseră înlocuite, din cauza pandemiei de coronavirus, cu turnee.

În plus, s-a aprobat schimbarea formulei de disputare a fazei a doua, însă nu s-a stabilit dacă aceasta va fi aplicată din campionatul 2021/ 2022 sau din 2022/ 2023.  Conform acestei noi formule, sezonul regulat va fi urmat de play-off pentru locurile 1-8 și play-out pentru locurile 9-12. În play-off, în primul tur vor juca locurile 1-8, 2-7, 3-6 și 4-5, învingătoarele calificându-se în play-off-ul 1-4, iar învinsele urmând să joace în grupa 5-8. În ambele faze se va juca după sistemul ”cel mai bun din trei meciuri”. Finalele pentru locul 1 și pentru locul 3 se vor disputa după sistemul ”cel mai bun din cinci meciuri”. În play-out se va aplica același sistem ca în play-off.

Ca o noutate, din campionatul 2021/ 2022, indiferent de formula de desfășurare aleasă pentru faza a doua, primul criteriu de departajare în cazul egalității de puncte va fi numărul de victorii. Dacă și acesta este egal, atunci se va trece la raportul seturilor și apoi la raportul punctelor.

În Cupa României se va reveni la sistemul utilizat până în 2020, cu meciuri preliminarii și apoi cu organizarea unui Final Four pentru competiția masculină, respectiv pentru competiția feminină. În primul tur al preliminariilor vor intra formațiile clasate pe locurile 5-10 în precedenta ediție de campionat, plus echipele nou-promovate. Învingătoarele primului tur se vor califica în turul al doilea, care corespunde sferturilor de finală și unde vor fi direct calificate ocupantele primelor patru locuri în ediția 2020/ 2021 a Diviziei A1 la masculin, respectiv la feminin. Câștigătoarele acestei faze se vor califica în Final Four.

Formatul a fost schimbat în 2021, cu toate participantele strânse într-o singură localitate, pentru a se permite disputarea în condiții de siguranță sanitară a competiției.

Supercupa României, meciul care opune în mod tradițional câștigătoarea campionatului cu deținătoarea Cupei României se dorește a se programa înaintea startului campionatelor.

ARTICOLE SIMILARE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors