LIKE US? SPREAD THE WORD

Marius Macarie, înaintea debutului la FOTE: ”Vrem în semifinale!” – EXCLUSIV

Naționala feminină de volei a României va juca, de luni, pentru a doua oară consecutiv la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE). Selecționerul echipei noastre, Marius Macarie, a vorbit, într-un interviu acordat site-ului Federației Române de Volei, despre cum a decurs pregătirea, ce așteptări are de la această participare, cum i se par adversarele și ce urmează pentru tricolore în următoarele două luni.

Reporter: Domnule Marius Macarie, doar o zi ne mai desparte de debutul la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE). Cu ce moral mergeți la competiție?

Marius Macarie: Fetele stau foarte bine cu moralul, din păcate mai avem mici probleme care le mai rețin un pic din pregătire. Tara Cristea are probleme cu ligamentul de la genunchi, e problema mai veche care recidivează. La ea a fost un pic de pregătire în salturi. Mai face pauză pentru fizioterapie, revine apoi la antrenament. În rest sunt valide toate. Ca moral sunt OK. Acum, vom vedea la fața locului ce va fi.

De când ați început pregătirea?

Pregătirea am început-o pe 6 iunie. Nu au venit toate fetele de la început, Andra Badiu a avut Bacalaureatul, au mai fost și unele probleme medicale. Dar în principiu, cu excepția Andrei, care a trebuit să dea examenul, restul au fost toate la pregătire.

Ați avut jocuri amicale?

Da, am avut trei jocuri de pregătire cu Bulgaria și un antrenament comun la Craiova. Noi voiam mai multe, dar din păcate doar atât s-a putut, că au zis că joacă cu Iranul și s-au limitat la acestea. Au fost singurele de dinaintea plecării la FOTE. Am încercat și altele, dar sârbii nu ne-au răspuns, iar cu Polonia nu se putea, pentru că sunt în grupă cu noi și cu ele ne luptăm pentru calificare.

Legat de asta, chiar vă rog să detaliați puțin ce părere aveți despre grupa de la FOTE.

Polonia e o echipă puternică, pe Turcia o știm toți că este tare. Probabil că din grupa asta Bulgaria ar fi mai ”subțire”. Dar să știți am jucat cu naționala de la sud la Craiova și nu e ușor. Au o apărare foarte bună, vine mingea mereu înapoi, ataci de 100 de ori până greșesc o dată, cum se spune. Tot îți dau mingea înapoi și tu trebuie să încerci să le învingi.

În Slovacia aveți 5 meciuri în 6 zile. Se poate spune că e un program infernal?

Nu putem zice că e un program infernal, cam așa sunt jocurile de regulă, 3 în grupă, pauză, după aceea două jocuri în play-off. Nu cred că ar trebui să fie probleme din punctul asta de vedere. Trei meciuri si apoi pauză nu e așa sufocant.

Începeți luni, cu Polonia. Preferați alt adversar?

Da, poate că pentru a intra mai bine în atmosfera de competiție era mai bine că jucăm cu Bulgaria. Dar nu putem decât să ne conformăm. Însă, orele meciurilor nu sunt extraordinare. Cu Polonia jucăm la trei după-amiaza, apoi cu Bulgaria la 8 seara și după aceea cu Turcia, tot la trei după-amiaza.

Care este obiectivul echipei?

Obiectivul este intrarea în locurile 1-4. În mod normal bătălia o vom da probabil cu Polonia și cu Turcia. Presupunând că toată lumea bate Bulgaria, victoria cu una dintre aceste două echipe echivalează în mare parte cu intrarea în semifinale. Și vrem să intrăm în semifinale.

E mai grea grupa aceasta decât cealaltă?

Nu pot să zic că e mai grea, pentru că dincolo sunt Serbia cu Italia. Și fiind amândouă acolo, indiferent care va fi locul 1 sau 2 au șanse mari să joace finala competiției, pentru că sunt echipe foarte bune. Dar dacă reușim să intrăm în 1-4 nu se știe. Acolo se mai se pot întâmpla surprize, cum a fost data trecută, când am bătut Italia cu scorul de 3-2. Acolo încărcătura este alta, presiunea este pe ele, nu pe noi.

Marius Macarie 1 - FRVolei
Marius Macarie, alături de jucătoare, după ocuparea locului 6 la Campionatul Mondial din 2021 (FOTO: FIVB)

Pe Turcia ați învins-o anul trecut, la Mondiale.

Da, a fost un rezultat foarte bun și am jucat foarte bine meciul acela, fetele s-au mobilizat exemplar, au dat totul. Din păcate, au ”ars” în acel meci și apoi, contra Braziliei, nu s-au mai putut ridica la nivelul adversarei.

Ce urmează după FOTE?

Va veni, foarte repede, Campionatul Balcanic de la Mioveni (n.r. 10-14 august). De fapt, după ce venim de la FOTE, mergem direct acolo, la Mioveni, nu are rost să ne plimbăm prea mult prin țară. După competiția asta ne întoarcem la Toplița și apoi mergem în Macedonia la Campionatul European.

Practic, toată vara ați petrecut-o doar în pregătire cu fetele. E cel mai lung cantonament avut în carieră?

Nu, am mai avut cu generația precedentă aproape 5 luni cu tot cu competiții: FOTE, două Balcaniade – că am mers și la Balcaniada U19, deși erau mai mici, pentru a avea meciuri de pregătire. Dar, într-adevăr și cantonamentul acesta e lung, e epuizant și fizic și psihic. Și pentru fete, pentru că apare rutina și e greu de învins la vârsta asta.

Bănuiesc că au avut și zile libere. 

Da, le-am lăsat, recuperare au făcut-o la SPA, cu saună, cu tot. Dar să știți că acolo, la Toplița, am avut noroc cu temperatura, nu am avut probleme cu căldura. Mai e și altitudinea, chiar dacă mică, așa cum e ea, de 750 de metri, nu este rău să fii mai sus, să te pregătești si apoi să cobori.

În încheiere, pentru a reveni la FOTE, cu ce gânduri începeți competiția din Slovacia?

Noi sperăm să reușim un parcurs bun la FOTE. COSR ne-a sprijinit foarte mult, în general ajută foarte mult loturile și chiar vrem să-i răsplătim cumva.

Lotul naționalei României la FOTE 2022

Coordonatori:

Iarina Luana Axinte

Maria Daniela Nemeș

Centri

Andra-Dariana Badiu-Savu

Tara Anamaria Cristea

Dalia-Maria Vîrlan

Universali

Denisa Ștefania Cheluță

Ilinca Teodora Știrbu

Extreme

Gabriela Daniela Dumitru

Teodora Elena Iancu

Lidia Paula Partnoi

Libero

Alexandra Gabriela Ion

Lorena Ioana Roșca

Antrenor principal: Marius Macarie

Antrenor secund: Marius Roșu

Oficial de echipă: Mircea Gatej

Kinetoterapeut: Mircea Sebastian Rad

ARTICOLE SIMILARE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors