”Echipa de legendă a României a intrat în istorie cu aurul de la EuroVolley 1963 și prezența în premieră la Jocurile Olimpice”, este titlul articolului de pe Confederația Europeană de Volei (CEV).
România organiza în 1963 a șasea ediție a Campionatelor Europene, atât la feminin, cât și la masculin.
La fete, au participat 13 echipe, iar România a terminat pe locul 3, în urma Uniunii Sovietice și a Poloniei. Naționala masculină a reușit un turneu formidabil. A trecut de Polonia, Olanda și Finlanda în Grupa A, la București, pentru a-și asigura calificarea în faza a doua a turneului, unde a învins Iugoslavia (3-0), Uniunea Sovietică (3-2), Ungaria (3-0), Cehoslovacia (3-1), Franța (3-0) și Bulgaria (3-1). România termina competiția cu un bilanț impecabil de nouă victorii în tot atâtea meciuri!
Euro 1963 s-a disputat, în afară de București, la Brașov, Cluj-Napoca și Tîrgu Mureș.
Lotul echipei istorice a României, antrenată de Nicolae Sotir, a cuprins ridicătorii Gheorghe Fieraru, Aurel Drăgan, Radu Ganciu și Mihai Chezan, trăgătorii Horațiu Nicolau, Mihai Nicolae Bărbuță, Mihai Coste și William Schreiber, plus centrii Eduard Derzsei, Davila Plocon, Iuliu Szöcs și Mihai Grigorovici.
Calificarea istorică la Jocurile Olimpice
Echipa României se calificase deja pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 1964 cu un an înainte, când se clasase pe locul trei la Campionatul Mondial masculin FIVB desfășurat la Moscova – imediat după legendarele echipe reprezentând Uniunea Sovietică și Cehoslovacia.
”Atunci când voleiul a debutat la Jocurile Olimpice din 1964, în Japonia, România a călătorit în Țara Soarelui Răsare cu același grup de jucători care erau campionii europeni în exercițiu după succesul senzațional de pe teren propriu. Cu toate acestea, campania de la Tokyo a început cu o înfrângere cu 0-3 în fața sovieticilor, înainte ca România să se regrupeze și să învingă Brazilia, Bulgaria, Olanda, Coreea de Sud și Ungaria. Pe măsură ce turneul olimpic se apropia de final, Aurel Drăgan și coechipierii săi au pierdut atât în fața Cehoslovaciei, cât și a gazdelor, Japonia. Victoria finală, în fața SUA, a dus România doar pe locul 4”, a scris siteul Federației Europene de Volei.
”EuroVolley din 1963 rămâne o performanță de neegalat până în ziua de azi, chiar dacă România a cucerit bronzul olimpic în 1980, la Moscova. Ediția din Uniunea Sovietică au fost din păcate boicotate de majoritatea țărilor occidentale”, a încheiat site-ul CEV.