LIKE US? SPREAD THE WORD

România debutează vineri, la Cluj-Napoca, în Golden League

Naționala feminină de volei a României va disputa în acest weekend primele meciuri oficiale după aproape doi ani. Primul turneu din Golden League va avea loc de vineri până duminică la Cluj-Napoca, în sala BT Arena.

Echipa noastră face parte din Grupa A, adversare urmând să-i fie Franța, Azerbaidjan și Spania, toate trei calificate la turneul final al Campionatului European. În ultimele zile, naționala noastră a susținut trei partide de verificare cu selecționata din Azerbaidjan, toate meciurile fiind câștigate cu scorul de 4-0 de România (s-a mai disputat câte un set suplimentar, conform înțelegerii dintre cele două staff-uri).

Prima clasată se califică în turneul Final Four

Anul acesta, din cauza pandemiei, sistemul de disputare al competiției este unul modificat, etapele tur-retur fiind înlocuite cu două turnee. Dacă primul se desfășoară la noi în țară, cel de-al doilea va avea loc în Franța, după o săptămână. Echipa clasată pe primul loc se va califica la turneul Final Four, care va avea loc la Ruse, în Bulgaria, în zilele de 19 și 20 iunie.

Pentru această competiție, care reprezintă o avanpremieră pentru turneul final al Campionatului European ce va fi organizat și de Cluj-Napoca (16-25 august), selecționerul italian Luciano Pedulla a avut la dispoziție un lot care combină experiența cu elanul tinereții unor jucătoare aflate la debutul în naționala de senioare.

Adelina Ungureanu va fi căpitan

Căpitanul echipei noastre în meciurile care vor avea loc la Cluj-Napoca va fi Adelina Ungureanu. La 20 de ani, aceasta e deja o veterană a naționalei. Ea a participat și la turneul final al Campionatului European din 2019 și vine la echipă cu experiența celor două sezoane petrecute în prima ligă italiană, la Cuneo. Ea va juca din campionatul viitor la Busto Arsizio.

Alexia Căruțașu va debuta la naționala de senioare

Meciul cu Franța, de vineri, va reprezenta și debutul la naționala de senioare a două jucătoare care în 2019 cucereau argintul la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) și terminau pe locul 6 la Campionatul Mondial Under 18. Este vorba de Alexia Căruțașu și de Denisa Ionescu. Desemnată în 2020 cea mai bună jucătoare de volei din România de către FRV, ea a jucat de-a lungul timpului pentru țara noastră la toate categoriile de vârstă. Evoluează pe postul de universal și a fost, în sezonul trecut, una dintre cele mai valoroase sportive din campionatul Turciei. De asemenea, a fost cea mai bună voleibalistă din Cupa Challenge, competiție pe care a și câștigat-o alături de echipa sa, Yeșilyurt Istanbul.

Cea de-a doua, care evoluează pe postul de centru, a evoluat în ultimul sezon la FC Argeș, formație retrogradată în Divizia A2 la finalul campionatului. Alexia și Denisa s-au reîntâlnit la națională cu o altă coechipieră din lotul medaliat la FOTE, Francesca Alupei. Aceasta a debutat la senioare încă de acum doi ani, în campania care s-a încheiat cu câștigarea Silver League.

Programul turneului de la Cluj-Napoca

Vineri, 28 mai

17.00 România – Franța

20.00 Spania – Azerbaidjan

Sâmbătă, 29 mai

17.00 Azerbaidjan – România

20.00 Spania – Franța

Duminică, 30 mai

17.00 România – Spania

20.00 Franța – Azerbaidjan

Toate meciurile României vor fi transmise în direct la TVR 3, celelalte urmând să fie difuzate înregistrat, seara, pe același program.

Lotul naționalei României pentru turneul Golden League de la Cluj-Napoca

Centri

Diana Ariton (CS Medgidia)

Petruța Orlandea (CS Medgidia)

Denisa Ionescu (FC Argeș Volei Pitești)

Francesca Alupei (CSM Volei Alba Blaj)

Coordonatori

Ramona Postea (Rapid)

Marina Cojocaru (CS Medgidia)

Extreme

Rodica Buterez (CSM Târgoviște)

Adriana Matei (CS Medgidia)

Sorina Miclăuș (CSU Belor Galați)

Adelina Budăi-Ungureanu (Cuneo Granda Volley)

Libero

Mihaela Albu (CS Medgidia)

Alexandra Ciucu (Știința Bacău)

Universal

Alexia Căruțașu (Yeșilyurt Istanbul)

Iuna Zadorojnai (Rapid)

Colectivul tehnic al naționalei României

Antrenor principal: Luciano Pedulla

Antrenor secund: Marius Măcicășan

Antrenor secund: Ciprian Dârnescu

Preparator fizic: Rareș Stoica

Kinetoterapeut: Victor Baciu

Statistician: Vlad Păușescu

Team Manager: Luminița Trombițaș

Manager General: Vladimir Bacșiș

ARTICOLE SIMILARE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors