Marți, 26 aprilie 2022, la sediul Federației Române de Volei (FRV) a avut loc o nouă ședință a Consiliului Director. Iată deciziile luate în cadrul acesteia.
1. A fost aprobat calendarul internațional al echipelor naționale ale României, precum și componența loturilor naționale și a staff-urilor care vor intra în pregătire centralizată în vederea participării la Golden League (naționala feminină de senioare), respectiv Silver League (naționala masculină de seniori).
Lotul național feminin se va afla în cantonament la Alexandria începând din 6 mai. Jucătoarele noastre vor disputa meciurile din Golden League după următorul program:
24 mai: România – Ucraina (Alexandria)
25 mai: Ucraina – România (Alexandria)
28 mai: Ungaria – România (Budapesta)
8 iunie: România – Ungaria (Alexandria)
17-20 iunie: Turneul Final Four
Lotul național masculin se va afla în cantonament la Galați din 2 mai. Jucătorii noștri vor avea următorul program în Silver League:
24 mai: Albania – România (Tirana)
28 mai: România – Macedonia de Nord (Galați)
1 iunie: România – Bosnia și Herțegovina (Galați)
4 iunie: Bosnia și Herțegovina – România (Tuzla)
8 iunie: Macedonia de Nord – România (Skopje)
12 iunie: România – Albania (Galați)
17-20 iunie: Turneul Final Four
2. S-a stabilit organizarea Adunării Generale a Federației Române de Volei pentru data de 14 iunie.
3. S-a decis ca începând din sezonul 2022/ 2023, fiecare echipă participantă în Divizia A1 (masculin, respectiv feminin) să aibă obligația de a participa cu o echipă într-unul din campionatele de minivolei, speranțe, cadeți sau juniori. Echipele pot fi proprii sau se poate încheia un protocol de colaborare pentru un an cu o grupare deja existentă, urmând ca din sezonul 2023/ 2024 fiecare structură sportivă înscrisă în Divizia A1 să aibă propria echipă de minivolei, speranțe, cadeți sau juniori. Aceasta este și va fi o condiție obligatorie de obținere a licenței pentru înscrierea în prima ligă.
În cazul în care echipa de copii și juniori cu care s-a încheiat protocolul se retrage din campionat la începutul sau pe parcursul acestuia, formația din Divizia A1 va fi amendată cu 7.500 de euro.
4. S-a decis ca din următorul sezon echipele din Divizia A2 să înscrie obligatoriu câte o formație în campionatele naționale de volei pe plajă, respectiv volei pe zăpadă.
5. S-au stabilit taxele de legitimare ale jucătorilor străini pentru campionatul 2022/ 2023. Astfel, pentru primii patru jucători/ jucătoare din străinătate legitimați/ legitimate, cluburile vor plăti câte 1.800 de euro, revenindu-se, astfel, la taxa practicată înainte de pandemie. De la al cincilea străin în sus, taxa de legitimare este de 3.000 de euro.
6. S-a stabilit ca din sezonul 2022/ 2023, în Divizia A1 să fie obligatorie prezența pe teren pe tot parcursul meciului a minimum doi jucători/ jucătoare formați în cluburile din România, indiferent de vârstă și de post.
Prin jucător format în cluburile din România se înțelege orice sportiv care a fost pregătit și instruit cel puțin 5 ani în cadrul cluburilor de volei din România, dintre care minimum 4 ani la juniori.
De asemenea, s-a mai stabilit ca formațiile care folosesc în fiecare din meciurile primei faze, suplimentar, un jucător Under 23 minimum două seturi pe meci, să primească o bonificație la începutul sezonului 2023/ 2024. Aceasta va consta în reducerea cu suma totală de 3.000 de euro a taxelor de legitimare în cazurile de transfer internațional.
7. S-a stabilit ca începând din sezonul 2022/ 2023, durata acordului să fie aceeași cu durata contractului de activitate sportivă (CAS). Această prevedere se va aplica doar la contractele și acordurile nou încheiate, cele aflate în derulare urmând a-și urma cursul conform înțelegerilor inițiale.
8. S-a decis introducerea unei taxe de formare a jucătorilor Under 23. Conform propunerii, grupările din Divizia A1 care au legitimați sportivi cu vârsta de sub 23 de ani urmează să plătească pentru fiecare câte 1.500 de euro pe an cluburilor formatoare ale acestora, până la împlinirea vârstei de 23 de ani. Această sumă se va împărți astfel: 30% către antrenorul formator desemnat de jucător, 10% din suma rămasă va merge către FRV, pentru dezvoltarea de proiecte, iar restul banilor se duc la clubul formator.
9. S-a stabilit ca echipele înscrise în campionatul 2022/ 2023 din Divizia A1 să aibă cel puțin un antrenor român înscris pe foaia de joc.
10. S-a stabilit ca antrenorii principali români care nu au obținut categoria corespunzătoare competiției la care antrenează pot obține o derogare pentru ediția următoare de campionat achitând o taxă de 500 de euro.
11. S-a stabilit ca antrenorii străini ai echipelor din Divizia A1 să fie obligați să organizeze și să susțină un curs de perfecționare online (pe platforma Zoom), cu tematică la alegere. Nesusținerea cursului se penalizează cu 2.000 de euro.
12. S-a stabilit regulamentul noii forme de desfășurare a campionatului de juniori, având ca obiectiv împărțirea echipelor în eșaloane valorice: de performanță și de perspectivă.
13. S-a aprobat calendarul competițional intern și internațional pentru volei de plajă.