Alexia Căruțașu are un sezon remarcabil în Turcia, la Yeșilyurt, iar cele 47 de puncte reușite săptămâna trecută în manșa tur a semifinalei Cupei Challenge la volei feminin au propulsat-o printre starurile competiției. Drept urmare, cei de la CEV i-au dedicat un amplu material adolescentei de 17 ani care a fost desemnată în decembrie voleibalista anului 2020 de către Federația Română de Volei. Ea a povestit cum a ajuns în Turcia, cât de greu i-a fost să îmbine școala cu voleiul în primul an de jucătoare profesionistă, dar și ce vise are în continuare. Iată selecțiuni din materialul publicat de CEV, al cărui link îl puteți găsi la final.
Venind dintr-o familie de sportivi, cu ambii părinți jucând baschet profesionist la cel mai înalt nivel, Alexia a avut dintotdeauna o atracție spre sport. A început să joace la vârsta de 7 ani, ghidată de bunicul ei, care deținea un club privat, dar abia când familia ei s-a mutat la București a putut să participe constant la antrenamente. ”Când locuiam la Ploiești, unde tata juca baschet, nu aveam timp să merg la antrenament în fiecare săptămână, era destul de greu. După ce am schimbat orașele, pot spune că am început cu adevărat să joc volei și eram destul de supărată când nu reușeam să ajung la antrenament”, a povestit Alexia pentru CEV.
Drumul de la voleiul amator a cel profesionist nu e ușor, dar în cazul Alexiei a venit natural, talentul ei fiind remarcat de tot mai mulți. La 13 ani, 4 luni și 7 zile ea a debutat în prima ligă a României, stabilind un record care se menține și acum. Primul meci a fost chiar împotriva formației Volei Alba Blaj, viitoarea finalistă a Ligii Campionilor. Cum la acea perioadă nu era nici măcar la liceu, Alexia a rememorat greutățile acelei perioade: ”Timpul petrecut la CSM București a fost foarte dificil pentru mine. Eram în clasa a opta, mă pregăteam pentru examenul de final de an și pentru intrarea la liceu. Trebuia să merg la antrenamente, să plec în deplasări cu clubului sau cu echipa națională, dar în același timp trebuia să îmi fac timp pentru școală și pentru meditații. Marele câștig al acelei perioade a fost că am avut oportunitatea de a învăța foarte multe de la jucătoare mult mai experimentate, care mi-au devenit prietene apropiate”, a mărturisit românca.
După o prestație foarte bună cu echipa națională, clasată pe locul 6 la Campionatul Mondial U18 din Egipt, și exact înaintea începerii liceului, Alexia a primit o ofertă neașteptată de la unul dintre cele mai mari cluburi din lume, VakifBank Istanbul. După ce s-a antrenat cu echipa și s-a acomodat cu rigorile voleiului de cel mai înalt nivel pentru un an, ea a fost trimisă să capete experiență și să aibă mai multe meciuri jucate la Yesilyurt Istanbul, acolo unde a jucat în ultimii două sezoane. ”În timpul primului an nu am jucat prea multe meciuri, doar în câteva amicale și am evoluat pentru echipa liceului meu. Al doilea an a fost însă cel mai bun de până acum, antrenorii și coechipierele mele au fost minunați și iată că acum, în al treilea an, am șansa de a lupta pentru un trofeu european!”, mai spune internaționala de junioare.
Săptămâna trecută, Sistem9 Yesilyurt a reușit două victorii fantastice în semifinalele Cupei Challenge împotriva unei alte echipe din Turcia, THY Istanbul și, așa cum a fost de-a lungul întregului sezon, Alexia Căruțașu a jucat un rol major în obținerea calificării. Ea a reușit 74 de puncte în cele două meciuri: 47 în tur și 27 în retur.
Luna aceasta, ea va reveni în România pentru a juca exact împotriva echipei contra căreia a debutat în voleiul profesionist: Volei Alba Blaj. Dar de data aceasta o va face din postura de cea mai bună marcatoare a competiției. ”Mereu îmi stabilesc obiective înalte, totuși este greu de crezut cât de departe am ajuns. Privind în viitor, trebuie să așteptăm și să vedem. Acum, îmi doresc pentru mine și pentru echipa mea rezultatele pe care le visăm, în special să cucerim Cupa Challenge”, a încheiat Alexia.
Sursa foto: cev.eu